Tjejtrio intog scenen på allsången

Det var glada miner när Marianne Mörck underhöll på tjejaftonen när det var dags för allsång i Slottsparken.


LANDSKRONA. — Det är trevligt att kunna hälsa er varmt välkomna i kväll, inledde allsångsdrottningen Anki Nilsson. Den här gången var ju vädergudarna med oss igen.
Temat på den andra allsången av sommarens tre sångstunder var en tjejkväll. . En blandning av solonummer, allsång, dans och underhållning. Ingela Wahlgren, mera känd som den sjungande sjuksköterskan, inledde med att riva av några nummer och bjuda upp till dans.

”The singing nurse” Ingela Wahlgren framför en av sina välklingande sånger.

HÖSTFEST I KAPELLET

Rune Lindqvist och Ingela Wahlgren i sitt uppskattade musikaliska framförande i Borstahusens kapell.

LÄSARNYHET Kapellet i Borstahusen var nära nog fullsatt, när Borstahusens kyrkliga förening hade sin första sammankomst för hösten. Prästen Britt Marklund inledde med en betraktelse där hon utgick från örnen, en symbol för skarpsynthet, alla goda egenskaper som kan appliceras på människan. Efter kaffestunden med glatt samtal var det dags för dagens gäster.

Tillsammans med sin pianist Rune Lindqvist bjöd ”The singing nurse” Ingela Wahlgren på ett väl sammansatt program med gamla kända melodier, där också auditoriet fick lov att sjunga med. Ingelas välklingande stämma, hennes utstrålning och förmåga att bjuda på sig själv rönte stor uppskattning. Pianisten Rune Lindqvist är också värd en eloge för utmärkt pianospel.Sammantaget blev det en härlig höstupptakt, vilket också Barbro Jönsson framförde i sitt tack.Tack Ingela o Rune för en härlig underhållning !ni är så bra, hälsn. Iris Landskrona

”Under Paris himmel”

LÄSARNYHET Publicerad 15 januari 2014 kl. 10:06

En fläkt av Paris svepte fram, när Borstahusens Kyrkliga Förening samlats till vårens första träff den 14/1. Dagens gäster Ingela Wahlgren, sång, och Rune Lindqvist, piano, tog oss med på en musikalisk resa ”Under Paris himmel” med besök på caféer, möte med människor, kultur, kärlek och romantik. Ingela Wahlgren presenterade och sjöng med inlevelse flera av Edit Piafs visor. En söt romantisk visa av Brel stod också på programmet liksom ett pianosolo av Rune Lindqvist med La petit valse.

Ett citat från Piafs visa Lilla sparven, ”Din sång gör mig lycklig och glad”, ger uttryck för den tacksamhet, som publiken kände och visade med en stor applåd. Sammankomsten var välbesökt med 48 deltagare, vilket också är ett mått på Ingelas och Runes popularitet.

Ingegerd Dock

I kväll var jag i Asmundtorp Kyrka och hörde ”under Paris himmel”, sång Ingela Wahlgren och piano Rune Lindqvist. Det var ett vansinnigt trevligt program med fantastisk sång och fint pianospel. Hoppas verkligen att de får fler uppdrag i närområdet och att fler än vi ca 60 stycken i kyrkan får möjlighet att se och höra dem.

”Detta är visor som man vill höra dem”
”Vilken vacker röst”
”Man fick hönsaskinn på armarna”
”Programmet var av mycket hög kvalité”

”Populärt många kom fram och tackade”

”Publiken var glad över att få höra sina gamla favoriter
 
MELODIPÄRLOR VAR ETT MYCKET UPPSKATTAT PROGRAM!Församlingshemmet gästades utav sångerskan Ingela Wahlgren och pianisten Rune Lindqvist under lördagseftermiddagen och bjöd där på ett program av sällan skådat eller avlyssnat slag. De som hade uppmärksammat på annonseringen  och bänkat sig måste ha god kännedom om bra och underhållande musik. Att Ingela är inspirerad av Ulla Billquist och Edvard Persson stod utom alla tvivel. Ingela & Rune startade upp med en musikal där innehållet helt enkelt var ”Välkomna” Därefter följde en 40-talslåt av Jules Sylvain med texten ”När en stjärna så föll” Sedan följde en 50 tals låt som Doris Day spelat in -och gjort vida känd i världen- som Ingela framförde helt enormt fint med svensk text, Que Sera, sera. På den följe Per Martin Hambergs paradnummer ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” och innan Ingela gjorde den känd så var Gunnar Wiklund på något vis inblandad. Därefter var det dags att plocka upp några från publiken som fick vara med i en musiktävling där Rune omtalade att det var artisten i framförd låt som man var ute efter. Janne Stjärne, Gun Bergström, Elsie Nilsson och så tävlingens vinnare, Bror Lundkvist gjorde alla en fin insats och blev följaktligen belönade med vars ett fint pris i form av en chokladbit. Efter avslutad tävling så bjöd Rune Lindqvist på ett kollosalt fint pianosolo allt medan Ingela Wahlgren skrudade om till festblåsa med tillhörande boa. Första låten Ingela framförde var ”Håll mig hårt” och till denna tog hon lite hjälp av Hemsidan med att framföra lite tangokrumbukter  vilket såg ut att gå hem hos publiken. Sedan följde ”Säg hur har du det med kärleken i dag”, ” Det gåtfulla folket”. ”Mitt eget land”, samt ” En fattig trubadur” av Arne Persson & Alvar Kraft. Programmet var av mycket hög klass och detta renderade i varsin fin bukett blomster som kyrkoherde Janne Stjärne överräckte till huvudpersonerna  Ingela Wahlgren & Rune Lindqvist.  

Ingela Wahlgren”The singing nurse” som jag tror kommer att sjunga sig rakt in i publikens hjärtan


Smultronställestart i Vinslövs församling
Onsdagen den 4 september startade höstterminens Smultronställe.
Den sjungande sjuksköterskan Ingela Wahlgren tillsammans med Rune Lindqvist bjöd på ett fint sångprogram med svenska visor.

TACK Ingela och Rune för innerlig sång och musik som gladde besökarna

  
Deras program som innehöll 
gamla som nyare låtar var av
absolut högsta klass framförda
på ett professionellt men ändå 
lätt och ledigt sätt””Att programmet blev mycket
uppskattat framgick med största
tydlighet av de åskliknande
applåderna som följde efter
varje nummer”  

Karl Gerhards kupletter med Leif Werner och Ingela Wahlgren. Revykungens bästa går igen på Mosebacke

Publicerad 1994-05-06 01:00

Av MARTIN STUGART

Mosebacke etablissement har premiär på Leif Werner och Ingela Wahlgrens show ”Karl Gerhards bästa” på måndag kl 14. Artistparet sjunger några av revykungens mest kända kupletter med veteranen Torgny Ström vid pianot.

Werner & Wahlgren har framträtt länge, men lite i skymundan. Visor och kupletter, deras specialitet, når sällan den stora publiken.

– En kväll såg jag Leif sjunga på Cafe Norrköping i TV och kände direkt att vi skulle funka ihop. Det gjorde vi också, berättar Ingela Wahlgren.

Hon är själv från Malmö och har så sakta börjat göra sig känd inom den stockholmska nöjesvärlden. Franska visor är hennes specialitet, men Karl Gerhard var mycket av en fransk estradcharmör.

– Och genial som textförfattare. Alla ord sitter perfekt i munnen, inflikar Leif Werner.

Han och Ingela turnerade landet runt i samband med revykungens 100-årsminne 1991. Ur det programmet har Mosebackeshowen ”Karl Gerhards bästa” hämtats, med vissa nummer utbytta.

Att visor och kupletter i dag inte har någon publik avfärdar båda som nonsens.

– Det är en massmedial myt. De yngre kan ibland stå frågande, men seniorerna älskar visor. Problemet är att inte fler räknar med de gamla, morrar Leif Werner.

Nyheten om parets stundande Karl Gerhard-show har redan nått ut till gråhårsfansen. Mosebacke har nästan sålt ut premiärshowen den 9 maj.

”Karl Gerhards bästa” fortsätter den 10, 18 och 19 maj kl 14 och återkommer eventuellt till hösten. Entreavgiften 60 kronor inkluderar kaffe med dopp.

Martin Stugart

I går var vi på Bäckaskogs Slott och lyssnade på Janerik Lundqvist som sjöng Leonard Cohen-låtar. Musiken var lugn och vacker och vi njöt hela tiden, vi satt längst fram. Det var två unga tjejer som också sjöng, den bästa kör som jag hört! Och så var det en gitarrist och en tjej som spelade fiol. Det var jättebra faktiskt!

 ”Vilken stämning!”
”Vilken fantastisk sammanhållning denna grupp hade!”
”Rent stämningsmässigt påminde denna föreställning bitvis om S
Jacques Werups fina tolkning ihop med Lill Lindfors”
”Bravo! Utsökta musiker!”
Finstämd Cohentolkning på 
Tomarps borggård
God hjälp  på scenen hade Jan Erik Lundqvist av säkre och mångsidige Anders Ehrensstråle på gitarr och sångfåglarna Kaisa Östlund och Ingela Wahlgren. Deras insatser lyfte texterna, som gråterskor i ett grekiskt drama och bidrog till att  klargöra det subtila, poetiska i berättandet.
Kärlek, smärta, svek, tro och hopp, inlindat i utsökt språkdräkt och driven berättarteknik…
Hallelujah!
Lika allmängiltiga och passande på borggården som på grevinnan Mörners tid!

Ulla Billqvisthyllning i
Kvidinge HembygdshallKvidinge 160922
I en osäker, otrygg tid, sneglas det alltid bakåt för att se framåt. När minsta stöveltramp svagt anas kring våra rödvita stugknutar, söker svenska kreatörer inom film, musik och litteratur sig ofta tillbaka till beredskapstidens anda. Inträngande dokumentärer om Ingrid Bergman och Ulla Billqvist är bara två av många tydliga spår av de  tankebanorna.
På det första höstevenemanget för på Kvidinge Hembygdshalls traditionella torsdagskvällar stod Ulla Billqvist i fokus i ett program av och med sångerskan Ingela Wahlgren och pianisten Rune Lindqvist.
Den duon är vältajmad sedan över femton år. Båda har synts i både större och mindre sammanhang på teaterscener, i kyrkor och föreningar. En nära publikkontakt och mänsklig värme står överst med versaler bland noterna i deras brett omfattande repertoar.

Det lyste varmt inbjudande i rött tyg i fönstren vid f.d. Bioramas entré – Ett enkelt grepp som gav den gamla byggnaden tillbaka dess forna biokänsla. Bra fungerande ljus och ljud väntade artisterna i scenutrymmet där endast ett bord med Ulla Billqvists foto utgjorde scenografin.
Ulla Billqvist 1907 – 1946 var Sveriges mest berömda röst och den stora schlagerstjärnan under trettio- och fyrtiotal. Det var en tid då stenkakor försiktigt lades på grammofonen och örat lades till radion för att lyssna på nyheter och musik .Ingela som kallas för den sjungande sjuksköterskan, varvade berättelser ur Ulla Billqvists liv med hennes mest kända sånger.
Säger man ”Min soldat” kan de flesta, även inte schlagerfrälsta, än i dag nynna låten.– Ett gammal solur jag har, De små husen vid gränderna, En månskenspromenad, Räck mig din hand, När molnen skingras, Hur du det med kärleken idag?, är bara ett axplock av titlar på sånger, tolkade av Billqvist som lever kvar än idag. Ulla Billqvist liv som rullades upp av Ingela Wahlgren, tycks i mångt och mycket vara präglat av hennes fattiga uppväxt.
Som yngst av fem syskon är var nog lätt att ha ett sviktande självförtroende, något som kvarstod trots alla framgångar.
Hennes tre äktenskap, varav två med den tidens kändisar, Fritiof Billqvist, skådespelare som hon fick dottern Åsa med och musikern Gunnar Hahn….Umgänget med bl.a. Ernst Rolf och svågern Thor Modén…
Alla dessa starka personligheter bör ha satt stark prägel på hennes liv som människa och sångerska.
Scenskräck och längtan efter en mörkare tyngre repertoar tycktes hon bära med sig genom åren Vad som tydligt framgick i programmet var att det var grammofon och radioartist hon var, inte scenartist. Men det gällde inte arbetet som fältartist, där hon skördade lagrar och stortrivdes. Fältartisterna betydde mycket för soldaterna någonstans i Sverige.
Som en Florence Nightingale för själen – för att hålla modet och kämpaglöden uppe under beredskapstiden .Ny skyltade biograffönster i
Kvidinge Hembygdshall Mycket är dunkelt och dolt i Ulla Billqvists liv. Att hon levde dubbelliv som lesbisk eller bisexuell spelar stor roll i den mystik som alltid funnits kring hennes person, då sex med person av samma kön var kriminellt på fyrtiotalet. Även hennes självmord med gas är fortfarande ett mysterium för de som grävt djupt i hennes liv. Hon låg på golvet på en kudde med en kudde till bredvid. Tänkte någon göra henne sällskap men ångrade sig? Det lär ingen få veta. Det behövs inte heller. Hennes sånger lever. Det visade kvällens publik med all önskvärd
tydlighet. Ingela Wahlgren och drivne pianisten Lindqvist gjorde full rättvisa åt Ulla Billqvists välkända låtar. Med välskolad röst, god diktion och ett brett register, framförde hon enkelt och chosefritt Ulla Billqvists sånger – lyhört kompad av Rune Lindqvist.

Det blev inget ältande i Billqvists mörka perioder. I stället betonades den glädje hon bidrog till. Extranumret blev ”Säg det med ett leende” och ingen sorg vals.
Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan